Yale Üniversitesi araştırdı: Bebeklik anılarını hatırlamak mümkün mü? Sonuçlar oldukça şaşırtıcı

Bebeklerin Beyinlerindeki Anılar Nasıl Kodlanıyor ve Depolanıyor?

Bilim insanları, bebeklerin beyinlerinin anıları kodlayıp depolayabildiğini ve bu anılara erişimin mümkün olabileceğini keşfetti.

Yaşamın ilk yıllarında, beyin bilgi ve deneyimleri emerek öğrenirken, yetişkinlikte bu döneme ait belirli olayları hatırlamak genellikle zor olabilir. Bazı çocukluk anıları belirsiz olsa da, gerçek anılar ile hayal ürünleri arasındaki farkı ayırt etmek zorlaşır.

Önceki düşüncelere göre, çocukluk döneminde hipokampüs bölgesinin henüz tam gelişmediği için, anıları depolamak mümkün olamıyordu. Ancak Yale Üniversitesi’nden yapılan son araştırma, bu teoriyi sorguluyor.

Beyin Erken Yaşlardan İtibaren Anıları Kaydediyor

Bebeklere yeni resimler gösterilerek yapılan araştırmada, hipokampüslerinde daha fazla aktivite gözlemlendiğinde, bebeklerin daha önce gördükleri resimleri daha iyi hatırlayabildiği keşfedildi.

Science dergisinde yayımlanan bu çalışma, beynin çok erken yaşlardan itibaren anıları kodlayabildiğini gösteriyor. Bu durum, “çocukluk amnezisi” olarak adlandırılan yaşamın ilk yıllarına ait olayları hatırlamama olgusunu yeniden gözler önüne seriyor.

Yale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nick Turk-Browne, epizodik anıların başkalarına anlatılabilme özelliğine sahip olduğunu, ancak bebeklerin konuşma yeteneği olmadığı için bu tür anıları ifade edemeyeceğini belirtiyor.

Tanıdık Yüze Daha Uzun Süre Bakıyorlar

Columbia Üniversitesi’nden araştırmacı Tristan Yates liderliğindeki ekip, dört ay ile iki yaş arasındaki bebeklerde epizodik hafızayı değerlendirmek için özel bir yöntem geliştirdi.

Bebeklere farklı görüntüler gösterilerek yapılan araştırmada, tanıdık bir resme daha uzun süre baktıkları gözlendi. Bu durum, bebeklerin anılarını hatırlayabildiğini gösteriyor. Ayrıca, gelişmiş fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) teknikleri ile gerçekleştirilen çalışmada, hipokampüslerindeki aktiviteler izlendi.

Araştırma, bebeklerin sadece epizodik değil aynı zamanda istatistiksel öğrenme adı verilen bir hafıza türüne sahip olduklarını ortaya koyuyor. İstatistiksel öğrenme, çevredeki tekrarlayan desenleri tanıma yeteneği sağlarken, epizodik bellek belirli olaylara odaklanır.

Prof. Dr. Turk-Browne, epizodik anıların kodlanmasının beklenenden daha erken olabileceğini belirtirken, anıların depolanma ve erişim süreci hala belirsizliğini koruyor. Araştırmacılar, bu konuda daha fazla bilgi edinmek için çalışmalarına devam ediyor ve bu noktada okul öncesi döneme kadar anıların korunabileceği düşünülüyor.

Related Posts

ABD, gizli casus uçağına füzeleri havada “eriten” bir lazer silahı taktı

3. Dünya Savaşı endişeleri artarken, ABD füze savunması için casus uçaklarını füze savar lazer silahlarıyla donatmaya başladı. Bunun ilk örneği ise, keşif amaçlı insansız hava aracı MQ-9B SkyGuardian oldu.

Android 16, yeni güvenlik özelliği sunuyor!

Google, Android 16 sürümü ile birlikte cihaz güvenliğini artırmaya yönelik önemli bir adım atıyor. Geliştirilen yeni güvenlik modu sayesinde, telefon kilitliyken USB veri erişimi tamamen devre dışı bırakılacak. Bu özellik, kötü niyetli kişilerin USB …

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

Huawei, yapay zekalı akıllı televizyonunu duyurdu!

Huawei, Smart TV ürün ailesine yeni bir model ekledi. Vision Smart Screen 5 SE adıyla tanıtılan akıllı televizyon; 55 inç, 65 inç ve 75 inç olmak üzere üç farklı boyut seçeneğiyle geliyor. Model, MiniLED ekran teknolojisi, HarmonyOS işletim sistemi …

Mars’taki tuhaflık çözülmek üzere: Manyetik kanıtlar ortaya çıktı

Mars’ın günümüzde manyetik alanı yok ve bu durum, gezegenin atmosferinin zamanla yok olmasının başlıca nedeni olarak gösteriliyor. Ancak bilim insanları, Mars’ın geçmişte bir manyetik alana sahip olduğunu gösteren güçlü kanıtlar bulmuş durumda. Fakat bu alanın yalnızca güney yarımküreyi kapsadığı düşüncesi, araştırmacıları yıllardır meşgul ediyor.

Kanatları pembe parlıyor… Gizli bir mesaj mı taşıyorlar?

Kulağa inanılmaz gelse de, Kuzey Amerika’da yaşayan uzun kulaklı puhu kuşlarının (Asio otus) kanatları bazı ışıklarda parlak pembe bir ışıltı yayıyor. Bilim insanları bu ilginç doğa olayının yalnızca estetik değil, aynı zamanda iletişimsel bir işlev taşıyor olabileceğini düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir