Prof. Dr. Bilal Boztosun: Kalbiniz “balon” değil, doğru tedavi ister

İnternet Üzerinden Popüler Olan İlaç Kaplı Balonlar Kalp Damarlarının Umut Noktası Oldu

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalp damar tıkanıklıklarında kullanılan ve internet sayesinde popülerleşen ilaç kaplı balonların, pek çok hastanın umudu haline geldiğini söyledi. Hastaların “Bana stent takmayın, mutlaka balon yapın” ısrarının, damarlar için ağır sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Hastaların, internette okudukları veya çevrelerinden duydukları bilgilerle polikliniklere başvurduğunu dile getiren Prof. Dr. Bilal Boztosun, yapılan taleplerin arasında, “Hocam yeni bir yöntem çıkmış, ilaçlı balonla damarlarımı açar mısınız?” talebinin sıkça geldiğini belirtti. Ancak, bu yöntemin yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Boztosun, “İlaç kaplı balonlar her hastaya ve her damara uygun olmayabilir. Tedavinin odak noktası, hastanın talebi değil, damarın ihtiyacıdır” şeklinde konuştu.

“Tedavide Hastanın İstekleri Değil, Damarın İhtiyaçları Önemli”

Tedavi sürecinin hastanın istekleriyle değil, tıbbi gerekliliklerle şekillendiğine dikkat çeken Prof. Boztosun, “Bir darlık tespit edildiğinde ilk olarak standart bir balon kullanarak damarı genişletiriz. Eğer damar, beklenildiği gibi açılır ve kan akımı düzelirse, o zaman ilaç kaplı balon uygulaması yapabiliriz. Ancak, damarda esnekliğe bağlı bir çekilme yaşanması durumunda, yalnızca stent takılması gerekebilir. Burada amaç, sadece estetik bir işlem değil, hayat kurtarmaktır” şeklinde konuştu.

“Damarımın İhtiyacı Ne?” Sorusu Önemli

Stent tedavisinin hala önemli bir seçenek olduğunu ve hastaların bu yöntemden kaçınmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, “İlaç kaplı balonun popülaritesine kapılıp stentten kaçınmak doğru değil. Gerektiğinde stent, hayat kurtarıcı olabilir. Hastalarımızın sormaları gereken soru ‘Ben ne istiyorum?’ değil, ‘Benim damarımın ihtiyacı ne?’ olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Her Hastaya Uygun Değil

Belirli durumlarda ilaç kaplı balonların değerli bir seçenek olabileceğini belirten Prof. Dr. Boztosun, hangi hastalarda tercih edildiğini şu şekilde özetledi: “Eğer damar çok uç bir noktadaysa, yan damar sorunu varsa veya ileride bypass gerekebilme ihtimali varsa, ilaç kaplı balon yöntemi tercih edilebilir. Ancak her durumda olduğu gibi burada da karar kişiye özeldir. Hekiminizden tavsiyelerini alın ve belirlediği tedavi planına uyun. Sizin için en uygun olan tedavi, popüler olan değil, size en uygun olan tedavidir.” (DHA)

Related Posts

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Hekim randevusu almakta zorlananlar dikkat! Sağlık Bakanı Yardımcısı yöntemi paylaştı

Sağlık Bakanı Yardımcısı “Eğer doğrudan sisteme girip hekim randevusu almaya kalkıyorsa işi zor” dedi, doktor randevusu almanın kolay yöntemi anlattı.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.

Baş dönmesi ve yorgunluğa neden oluyor! Günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

Yoğun sıvı kaybının baş dönmesi, yorgunluk ve hatta solunum sıkıntılarına sebep olabileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, havaların ısınmaya başlamasıyla daha da özen gösterilmesi gereken su tüketimi hakkında bilgi verdi.