İmamoğlu operasyonları sonrası rezervlerde düşüş sürüyor: Fatura ağırlaşmaya devam ediyor!

Türkiye’nin Net Uluslararası Rezervleri Azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son verilerine göre ülkenin net uluslararası rezervlerinde bir azalma yaşandığını duyurdu. 38 milyar 874 milyon dolar seviyesinde bulunan net rezervler, 243 milyon dolarlık bir düşüşle 38 milyar 631 milyon dolara indi. Bu azalış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların başladığı 19 Mart tarihinden itibaren her hafta rezervlerin azaldığını gösteriyor.

Resmi Rezerv Varlıkları Düşüşünü Sürdürüyor

TCMB’nin bildirdiğine göre, resmi rezerv varlıkları yüzde 0,6 oranında azalarak 146,6 milyar dolara düştü. Döviz varlıkları yüzde 6,3 azalarak 56,6 milyar dolara gerilerken, altın rezervleri yüzde 3,5 artarak 82,3 milyar dolara yükseldi. Ayrıca, IMF rezerv pozisyonu ve SDR toplamı yüzde 1,3 artışla 7,7 milyar dolara ulaştı.

Kısa Vadeli Döviz Yükümlülüklerinde Artış

Merkez Bankası ve merkezi yönetimi içeren kamu sektörünün kısa vadeli döviz yükümlülükleri, aynı hafta içinde yüzde 2,1 artarak 112,4 milyar dolara çıktı. Önceden belirlenen döviz yükümlülükleri yüzde 2,6 artarak 57,3 milyar dolara, şarta bağlı yükümlülükler ise yüzde 1,5 artışla 55,1 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası’nın yabancı para swap işlemlerinden kaynaklanan yükümlülükleri ise 19,8 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Özel Sektör Döviz Borcu ve Kur Artışının Etkileri

Özel sektörün döviz borçları da artmaya devam ediyor. Son verilere göre, özel sektör dış borcu 264,4 milyar dolara yükseldi. Bu durum, Türk Lirası’ndaki 1,4 liralık kur artışının etkisiyle büyük bir maliyet oluşturmaya başladı. Döviz kredilerinin kur maliyeti 254 milyar TL’ye ulaşırken, büyüme oranındaki yüzde birlik kaybın maliyeti 600 milyar TL olarak hesaplandı. Özel sektöre ek yük ise 1 trilyon 488 milyar TL olarak öngörülüyor.

Bu gelişmeler, Türkiye’nin döviz rezervlerindeki azalışın yanı sıra, kısa vadeli döviz yükümlülüklerinin arttığını ve özel sektörün döviz borçlarının yüksek maliyetlerle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

Related Posts

Tam ve ağır hasarlı araçlar ile ilgili önemli değişiklik! Kriterler yeniden belirlendi

Trafik sigortalarında tam veya ağır hasarlı araç tespiti ile ilgili önemli değişikliğe gidildi. SEDDK, kriterler yeniden belirlendi. İşte o detaylar…

Akaryakıt istasyonları ve araç sahipleri için yeni zorunluluk! Son 2 gün

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ücretli Taşımacılık Teşvik Sistemi (UTTS) kapsamında gerekli donanımların kurulumu için son başvuru tarihinin 30 Nisan olduğunu hatırlatarak, yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Karma yem çevreye kazandırıyor

Karma yem üretiminde büyüme adımlarını hızlandıran Ofis Yem, Adana yatırımını faaliyete geçirdi. Saatte 80 ton üretim kapasitesine sahip olan yeni tesis, Türkiye ve Ortadoğu’nun en yüksek kapasiteli ve en modern üretim altyapısına sahip yem fabrikalarından biri olarak üretime başladı.

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik) bu sene 7 milyar 500 milyon lira net ciro ve 35 milyon dolar ihracat hedeflediği bildirildi.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir