Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kurban Bayramı, sıcak yaz günlerine denk gelince Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Boztosun, bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmenin hayati olduğunu vurguladı.

‘ET TÜKETİMİNDE TADIMLIK MİKTARLAR TERCİH EDİLMELİ’

Bayramın manevi değerinin yanı sıra sağlığın da korunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Boztosun, “Kurban ibadetimiz açısından çok önemli. Bu günleri sağlıklı bir şekilde geçirmeliyiz. Et tüketimimizi mümkünse haşlanmış olarak tercih etmeliyiz. Aynı zamanda diğer sebze ve meyveleri de az miktarda tüketerek dengeli bir beslenme programını sürdürmeliyiz. Özellikle yaz günlerinde su tüketimine de dikkat etmeliyiz. Çünkü fazla et tüketimi sindirimi zorlaştırır ve kalp sağlığını olumsuz etkiler” dedi.

‘ETİ DİNLENDİRİN, TADINI ARTIRIN’

Etin dinlendikten sonra tüketilmesinin sağlık açısından daha doğru olduğunu belirten Prof. Dr. Boztosun, “Hemen kesilen eti pişirip yemek ideal bir durum değil. Mümkün olduğunca dinlenmiş ve rahatlamış etleri tercih etmeliyiz. Bu hem lezzetini artırır hem de sindirim sürecini kolaylaştırır” şeklinde konuştu.

Kalp ve damar hastalarının daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Boztosun, “Tüketilen et miktarı ‘doyumluk’ değil ‘tadımlık’ olmalı. Özellikle belirli bir yaşın üstündeysek ve kalp-damar hastalığımız varsa et tüketimimizi sınırlamalıyız. Ağır yemeklerden kaçınmalı, eti mutlaka sebze ve lifli gıdalarla birlikte tüketmeliyiz. Bu sayede sağlığımızı koruyabilir ve bayramın tadını çıkarabiliriz” diye konuştu.

Related Posts

Prof. Dr. Bilal Boztosun: Kalbiniz “balon” değil, doğru tedavi ister

Prof. Dr. Bilal Boztosun: Kalbiniz “balon” değil, doğru tedavi ister

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Hekim randevusu almakta zorlananlar dikkat! Sağlık Bakanı Yardımcısı yöntemi paylaştı

Sağlık Bakanı Yardımcısı “Eğer doğrudan sisteme girip hekim randevusu almaya kalkıyorsa işi zor” dedi, doktor randevusu almanın kolay yöntemi anlattı.

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.

Baş dönmesi ve yorgunluğa neden oluyor! Günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

Yoğun sıvı kaybının baş dönmesi, yorgunluk ve hatta solunum sıkıntılarına sebep olabileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, havaların ısınmaya başlamasıyla daha da özen gösterilmesi gereken su tüketimi hakkında bilgi verdi.