Stresli işlere karşı elektronik dövme: Fazla çalışınca alarm veriyor

Bilim İnsanları, Stresli İşler İçin Yeni Bir Çözüm Geliştiriyor

Bilim insanları, beyin faaliyetlerini izleyen ve fazla çalışıldığında alarm veren bir cihazın stresli işlerde çalışan insanlar için kullanışlı olabileceğini belirtiyor. Söz konusu “geçici” dövme, beyin dalgalarını izliyor ve kişinin çok fazla çalıştığını ya da yeterince çalışmadığını tespit ettiğinde uyarı veriyor.

The Times gazetesinin haberine göre, söz konusu cihaz alın ve yüz bölgesine yerleştiriliyor. Beynin baskı ve yük altında olduğunu tespit etmek için tasarlanan cihaz, elektroensefalografi olarak bilinen tekniği kullanarak beyindeki elektrik faaliyetini izliyor. Cihaz ayrıca gözlerin hareketlerini de takip ediyor.

Araştırmacılar, bu aygıtın özellikle hava trafik kontrolü ya da tıp gibi alanlarda kullanışlı olabileceğini düşünüyor.

Sürekli ve Gerçek Zamanlı Veri Sağlayacak

Araştırmanın baş yazarı ve Austin’deki Teksas Üniversitesi’nde akademisyen Nanshu Lu, “Teknoloji insan evriminden daha hızlı gelişiyor. Beyin kapasitemiz buna ayak uyduramıyor ve kolayca fazla yük altına girebiliyor. Optimum bir performans için insandan insana değişen bir zihin yükü var” diyor.

Halihazırda kişilerin zihinsel iş yükü “Nasa Görev Yükü Endeksi”ne göre ölçülüyor. Bu endekste, astronotlar da dahil olmak üzere çalışanlardan bir işi tamamlamalarının ardından bir ankette yer alan sorulara yanıt vermeleri isteniyor. Bu, konu hakkında bir içgörü sağlayabilir ancak sadece iş tamamlandıktan sonra veri sunuyor. Geliştirilen “elektronik dövme” ise sürekli ve gerçek zamanlı veri sağlamayı hedefliyor.

“Artık Zihinsel Zorlanmayı da İzleyebiliyoruz”

Araştırmanın eş yazarı ve Teksas Üniversitesi’nde akademisyen Luis Sentis, uzun bir süredir işçilerin fiziksel sağlıklarını izlediklerini, yaralanma ve kas zorlanmalarını takip ettiklerini açıklıyor.

Sentis, “Şimdi, izlenmemiş zihinsel zorlanmayı takip etme yeteneğine sahibiz. Bu, genel anlamda kurumların işgücünün iyilik halini temelden değiştirebilir” diyor.

Söz konusu cihaz, kulağın arkasına takılan küçük bir pil ile halkalar ve bobinlerle tasarlanmış, cilde rahatça uyum sağlayan, onunla birlikte hareket eden, kağıt kadar ince sensörlerden oluşuyor. Sensörler, bu yolla beyindeki elektrik faaliyetlerini ölçebiliyor.

Related Posts

Yunusemreli judocular Mardin biletini 19 madalya ile aldı

Yunusemre Belediyespor’un judocuları, Minikler Judo İl Birinciliğinde 19 madalya elde ederek Mardin’de yapılacak Türkiye Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı.

Instagram’a Grid düzenleme ve yeni özellikler geliyor

Instagram’da kullanıcıların beğenisine sunulacak yeni araçlar, platformda içerik paylaşımını daha esnek ve kolay bir hâle getiriyor.

WhatsApp’ta yapay zekâ mesaj özetleri test ediliyor

Apple’ın yalnızca belirli cihazlarda sunduğu yapay zekâ destekli bildirim özetleri, kullanıldığı zaman oldukça faydalı olabiliyor. Ancak bu özellik Apple Intelligence ile sınırlı kaldığı için, çoğu iPhone kullanıcısı halen bu teknolojiden yararlanamıyor. Şimdi ise WhatsApp, benzer bir yapay zekâ özelliğini Android kullanıcıları için test etmeye başladı: Uygulama içi mesaj özetleme.

Yozgatlı öğrenciler 10 yeni gök cismi keşfetti

Yozgatlı öğrenciler 10 yeni gök cismi keşfetti

Küresel şirket krizle karşı karşıya: Hisse senedi değeri son bir yılda yüzde 22 geriledi

Samsung, 90. yaşını kutlarken akıllı telefon ve yarı iletken bölümlerinde derinleşen rekabet baskısıyla karşı karşıya; CEO Lee Jae-yong, “Öncü kalmak için kendimizi yeniden icat etmeliyiz” dedi.

Bomba robotu ‘TMR-II Halil’ Jandarmanın hayat kurtaran yardımcısı olmaya devam ediyor

Samsun İl Jandarma Komutanlığı’na 2023 yılında kazandırılan yerli ve milli “TMR-II Halil Bomba Uzaktan Müdahale Aracı”, şüpheli cisim ve patlayıcılara müdahalede etkin rol oynuyor. Araç, görevlerde personelin can güvenliğini korurken, müdahale sürecinde teknolojik avantajlar sağlıyor.