Türkiye’deki uyuşturucu satıcıları yapay zeka ile tespit ediliyor
Narkotikle mücadele ekipleri, sosyal medya ve duygu analizi gibi yapay zeka tekniklerinden destek alıyor. Kuruma özel olarak geliştirilen yapay zeka çözümleri ile hangi hesabın kimlerle bağlantılı olduğu, bu bağlantıların derecesi belirlenerek, sosyal medya üzerinden uyuşturucu satanlar tespit ediliyor.
Emoji Kullanımı Artıyor
“Uyuşturucu tacirleri, farklı sosyal çevreler aracılığıyla kişilere ulaşıp, emoji dilini kullanarak onlara uyuşturucu tedarik ediyordu. Emoji dilinin kullanımı, çeşitli uyuşturucuları tanımlamak için farklı, özel ve değiştirilmiş emojilerin çeşitli iletişimde kullanılmasıyla ilgilidir. Hem uyuşturucu satıcıları hem de talep edenler, doğrudan yazışmaktan kaçınarak polisten saklanmak için emojileri tercih ediyor. Sosyal medya üzerinden sipariş edilen uyuşturucu bazen adrese teslim edilirken, bazen belirli bir noktadan temin ediliyordu. Hatta bazı uyuşturucu satıcıları işi reklam ve pazarlama boyutuna da taşıdı.”
Emojiler ile Haberleşen E-torbacılar Yapay Zeka ile Belirleniyor
Uyuşturucu satıcıları, çeşitli emojileri farklı anlamlar için kullanıyor. Örneğin, torba emojisi, yaprak emojisi, gözleri kapalı kadın emojisi, farklı renkteki kalpler gibi emojiler uyuşturucuların türlerini temsil ediyor. Aynı emojinin farklı renkleri, farklı türleri gösterebilir. İçişleri Bakanlığının kullandığı yapay zeka teknolojileri sayesinde bu tür sembolleri sıklıkla paylaşan hesaplar belirlenerek, gerçek anlamda paylaşılan içerikler gözler önüne seriliyor.
“Oyunlar Üzerinden Uyuşturucu Satışı”
Oyundaki sohbet alanlarının uyuşturucu ticareti için kullanıldığını vurgulayan Doç. Dr. Darıcı, şunları söyledi: “Oyunlar içinde, gençleri bu tür platformlara yönlendirmek için uyuşturucuyla ilgili imajlar ve teşvik edici içerikler kullanılıyor. Bu noktada, ebeveynlerin çocuklarının sosyal medyadaki etkinliklerini yakından takip etmeleri son derece önemli. Oynadıkları oyunun sadece bir oyundan ibaret olmadığını anlayabilmek için gönderdikleri içerikleri, paylaşımları veya mesajlaşmaları incelemeleri gerekebilir. Bu tür içerikler, paylaşımlar veya emojilere dikkat ettiklerinde durumun ciddiyetini kavrayabilirler.”